Sportdranken

Er zijn vele soorten sportdranken, voor verschillende doeleinden en momenten.

Er zijn drie soorten dranken: hypotone, isotone en hypertone.

Hypotone dranken hebben een lagere deeltjesdichtheid dan het bloed en worden snel in het bloed opgenomen.

Isotone geeft aan dat de samenstelling van deze dranken ongeveer gelijk zijn aan de bloedsuikerspiegel,de deeltjesconcentratie is gelijk aan het bloed, waardoor ze snel door het lichaam kunnen worden opgenomen.

Hypertone zijn dranken met een verhoogd gehalte aan koolhydraten en hebben daardoor een deeltjesdichtheid die niet gelijk staan aan de bloedsuikerspiegel, en worden daardoor minder snel opgenomen in het bloed. Deze worden dan ook energiedranken genoemd.

Voor:

In deze fase worden er meestal dranken genuttigd met een verhoogd gehalte aan koolhydraten om de spieren te vullen met “brandstof”. De zogenaamde carb loaders.

Tijdens:

In deze fase is het van belang om de vochtbalans op peil te houden. Dit doen we meestal door een isotone of hypotone drank die ook de stoffen aanvult die samen met het zweet verloren gaan en aangevuld moeten worden om prestatieverlies te verminderen. Stoffen die samen met zweet verloren gaan zijn bv Natrium (zout, de smaak van zweet),en nog een aantal andere mineralen.

Om de energievoorraad aan te vullen kan men ook kiezen voor een hypertone drank. Het is niet aan te raden alleen maar hypertone drank te nemen. Door het verhoogde koolhydraatgehalte blijven deze langer in de maag. En kunnen de vochtopname vertragen.

Drink geen kleine slokjes maar in één keer een wat grotere hoeveelheid van 150-200 ml. per 20 min, de maag laat het vocht pas door aan de darmen als het een bepaald niveau heeft bereikt. Kleinere hoeveelheden blijven dus langer in de maag, wat ‘klotsen’ kan veroorzaken.

 

Na:

In deze fase is het vooral van belang om de energie voorraad en de tijdens de inspanning verloren eiwitten in de spieren aan te vullen. Men kan kiezen voor een recovery of herstel drank, deze dranken bevatten koolhydraten en extra toegevoegde eiwitten. Men kan ook een keus maken om een proteïne(eiwit) reep en een isotone of hypotone drank te nemen.